Gojira

Yazı tamamiyle Gojira'nın Wikipedia sayfasındaki İngilizce tanıtımından*, tarafımca Türkçeye çevrilmiştir.



Gojira, 1996 yılında Fransa’nın Bayonne şehrinde kurulmuştur. 2001 yılına kadar Godzilla adıyla bilinen grup, vokal ve gitarda Joe Duplantier’i, davulda kardeşi Mario Duplantier’i, diğer gitarda Christian Andreu’u ve bas gitarda Jean-Michel Labadie’yi kapsamaktadır. Kurulumundan itibaren, kadroda hiçbir değişiklik olmamıştır ve bu süreç içerisinde dört stüdyo albümü, bir konser albümü, bir single ve bir de DVD yayımlamıştır. Grup çevre ile ilgili sözleri ile tanınmaktadır.

Tarihçe:

İlk Yılları ve Terra Incognita (1996 - 2002)

Gojira, vokal ve gitarda Joe Duplantier, davulda kardeşi Mario Duplantier, diğer gitarda Christian Andreu ve bas gitarda Jean-Michel Labadie tarafından 1996 yılında Fransa’nın Bayonne ilindeki ufak bir kasaba olan Ondres’de kurulmuştur. Godzilla adı altında turlamaya ve kayıt yapmaya başlayan grup 1996 yılında ilk demoları olan Possessed’i yayımlamıştır. Cannibal Corpse, Edge of Sanity, Impaled Nazarene, Immortal (1999 Eylül) gibi grupların eşliğinde turladıktan sonra, hukuki sorunlar Godzilla’yı ismini değiştirmesi yönünde zorladı. Bunun üzerine grup ismini, Godzilla’nın römaji (Japoncanın latin alfabesi kullanılarak yazılması) şekli olan, Gojira’ya çevirdi. Çıkış albümleri olan Terra Incognita’yı yeni isimleri altında 2001 yılında çıkardılar.

The Link ve From Mars to Sirius (2003−2007)

Grup ikinci stüdyo albümü olan The Link’i 2003 yılında yayımladı (2007 yılında remasterlanarak ve yeni booklet tasarımıyla tekrar yayımlandı). İlk iki albümün başarısı ve canlı performanslarından dolayı Bordeaux da, Gabriel Editions tarafından yayınlanan bir DVD yaptılar. 19 Mayıs 2004’den beri The Link Alive, Fransa’da satışta bulunmaktadır. 2005 yılında, Gojira, kendilerini Fransa dışında da tanıtabilmek için, Fransa tabanlı bir şirket olan Listenable Records ile anlaşarak From Mars to Sirius albümünü çıkardı.

Gojira, 2006’nın sonlarına doğru, açılışı Amon Amarth ve Sanctity’nin yaptığı, Children of Bodom’un US turunda sahne aldı. Bundan başka Gojira, 2007 yılında Avrupa turunun UK günlerinde Sanctity ve Annihilator ile birlikte Trivium’u desteklemiştir. Daha sonra Lamb of God’ı 2007 Amerika turnesinde Trivium ve Machine Head ile desteklemiştir. 2007’nin sonlarına doğru ise Radio Rebellion Tour’da Behemoth, Job For A Cowboy ve Beneath The Massacre ile birlikte yer almıştır.

Cavalera Conspiracy ve The Way of All Flesh (2008 − )

Joe Duplantier Brezilyalı grup Sepultura’nın kurucuları olan Max ve Igor Cavalera tarafından yeni grupları olan Cavalera Conspiracy’e bas gitarist olarak davet edildi. The Inflikted albümü 2008 Mart’ında yayımlandı ve 2008 ortalarında da bunu bir tur takip etti.
Gojira’nın son albümü olan The Way of All Flesh’in şarkı listesi ve son kapak tasarımı 25 Temmuz 2008’de duyuruldu. 13 Ekim’de Avrupa’da Listenable Records ve 14 Ekim’de de Amerika’da Prosthetic Records tarafından albüm yayımlandı.

Randy Blythe, Lamb of God’ın vokalisti, konuk vokalist olarak Adoration For None şarkısında yer almıştır.

Albüm ün yazımı ve kaydı dört ay sürerken, miks edilmesi üç ay sürmüştür.

Müzik tarzı ve Söz Temaları:

Gojira’nın sound’u kolaylıkla sınıflandırılamaz. Çünkü bir çok türü içinde bulundurmaktadır. Gojira ile ilişkilendirilebilecek tarzlar Death Metal (Özellikle Technical Death Metal), Thrash Metal, Progressive Metal ve Groove Metal’dir. Genellikle Meshuggah, Mastodon, Sepultura, Neurosis ve Morbid Angel gibi gruplarla karşılatırılmaktadır. Bunun yanı sıra Gojira’nın etkilendiği gruplar ise Death, Morbid Angel, Meshuggah, Metallica, Tool ve Neurosis’dir.

Gojira, Heavy Metal’in teknik ve ritmik stilini, hassas davullar, alışılmadık ritm kalıpları, başlama ve durma rifleriyle ve ani kesilmelerle çalmaktadır. Gojira ayrıca müziğine, dokulu atmosferik öğeleri ve enstrümantal şarkıları dahil etmesiyle bilinmektedir. Gojira şarkıları progresif ve alışılmadık bir yapıya sahip olduğundan alışıldık söz, nakarat, söz standardından yoksundur. Vokal stili ise Hardcore Punk çığlıkları ve Death Growl arasında bir yerdedir. Birçok zamanda ise Death Growllar ve Clean Vocal’ler birlikte kullanılarak agresif fakat melodik bir efekt yaratmıştır.
Grubun üyeleri Fransa(Fransızca Bask Ülkesi)’nın güney batı kıyısında bir şehir olan Bayonne’de büyüdüler. Bu yüzden şehrin çevresindeki doğal kırsal ve engebeli sahil Gojira’nın doğa ve toprağa olan ilgisine esin kaynağı oldu. Gojira bu yüzden şarkılarında çevresel kaygıları olan sözler kullanır.

Diskografi:

Stüdyo Albümleri



• 2001: Terra Incognita






• 2003: The Link





• 2005: From Mars to Sirius





• 2008: The Way of All Flesh




Demoları
  • 1996: Victim
  • 1997: Possessed
  • 1999: Saturate
  • 2000: Wisdom Comes
Konser Albümleri
  • 2004: The Link Alive (CD/DVD)
Resmi Site: http://www.gojira-music.com/
MySpace Sayfası: http://www.myspace.com/gojira

2 yorum:

Suspusningi dedi ki...

helal olsun afferim ben de kim çeviriyor bu wikileri diye merak ediyordum meğer bizim Görkemmiş :)

Palegreysky dedi ki...

Öyle sıkıldıkça çeviririm albüm olsun, grup olsun. Merak ettiğim bir şey olması yeterli :)